Tajno bogatstvo Severne Koreje: 10 biliona dolara u mineralima!

Foto: Mark Ralston/Getty images

Duboko ispod planinskih zona u DNRK nalazi se oko 200 vrsta minerala, među kojima su zlato, gvožđe, bakar, cink, magnezit, krečnjak, volfram i grafit. Ali ono što je zanimljvo glasi da su zalihe ovih minerala u Severnoj Koreji među najvećim na svetu.

Prema pisanjima medija na Zapadu, ukupna vrednost ovih minerala procenjuje se na između 6 i 10 biliona dolara.1

Ali Severna Koreja ne dozvoljava eksploataciju svojih resursa od strane privatnih i stranih kompanija, dok sama još uvek nema sposobnost da stvori infrastrukturu potrebnu za izvoz minerala – barem ne u velikim količinama da bi napravila osetan porast u svom ukupnom bogatstvu.

Iz tog razloga, rudarska proizvodnja u DNRK pala je za oko 30% od devedesetih godina prošlog veka. Ali i pored toga, rudarstvo čini oko 14% privrede.2

Da bi eksploatisala ove resurse DNRK se još uvek mora oslanjati na Kinu i Rusiju za veći deo svojih energetskih potreba. Međutim, međunarodne sankcije sada uveliko otežavaju ovaj proces, sprečavajući izvoz nafte u ovu zemlju, kao i izvoz ruda iz ove zemlje.

To je, između ostalog, i jedan od razloga zbog kojih su DNRK nametnute sankcije – kako ne bi samostalno razvila tehnologiju i stvorila infrastrukturu za eksploataciju i izvoz minerala. Jedina alternativa u sadašnjoj situaciji je neka vrsta partnerstva sa susednim državama i otvaranje rudarskog sektora za strani kapital.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.yahoo.com/news/north-korea-apos-secret-fortune-005000915.html  

  2.  https://qz.com/1004330/north-korea-is-sitting-on-trillions-of-dollars-on-untapped-wealth-and-its-neighbors-want-a-piece-of-it/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.