Izrael ulaže 72 miliona dolara u kampanju protiv pokreta bojkota ove zemlje

U borbi za javno mnenje Izrael je odobrio 72 miliona dolara u kampanji protiv pokreta BDS (inicijali na engleskom za: bojkot, povlačenje investicija i uvođenje sankcija – Boycott, Divestment and Sanctions).

Kampanja predviđa uspostavljanje neprofitnih organizacija kojima će upravljati odbor u sastavu kako državnih službenika tako i privatnih donatora iz Izraela i inostranstva. Ovaj odbor će nadgledati ovu prvu značajnu „građansku infrastrukturu  u službi države Izrael i proizraelske zajednice u borbi protiv delegitimizacije Izraela“.

Kako prenose agencije, 36 miliona dolara za ovaj plan će doći iz državne kase, a ostatak iz donacija privatnih lica. Neki od njih su već obećali između dva i tri puta više od onoga što bude uložila država.

Prema izjavama izraelskih zvaničnika, novac će biti upotrebljen na javnu kampanju i lobiranje sa ciljem da se diskredituje pokret BDS.

Ovaj plan stupa na snagu nedelju dana nakon što je Lorde odlučio da otkaže nastup u Tel Avivu zakazan za juni 2018. godine, nakon što su ga aktivisti pozvali da odbije nastupe u Izraelu u znak protesta protiv postupanja države prema Palestincima na Zapadnoj obali.

Cilj pokreta BDS je da se nametne ekonomski i društveni pritisak Izraelu radi prestanka okupacije teritorije na kojoj žive Palestinci, kao i da prizna Palestincima pravo na povratak na teritoriju koja je trenutno pod izraelskom kontrolom.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.