Pjongjang neće nastaviti pregovore ako SAD ne bude potpisala mirovni sporazum

Pjongjang neće nastaviti pregovore ako SAD ne bude potpisala mirovni sporazum

Nastavak pregovora o uklanjanju nuklearnog naoružanja iz Koreje zavisi od volje SAD-a da zameni primirje potpisano 1953. godine u Pjongjangu, stalnim mirovnim sporazumom, izveštava CNN.

Pjongjang i Vašington su zvanično u ratu od 1950. godine, a taj period je obeležen stalnim provokacijama i neuspelim sporazumima. Da bi se mir potpisao, potrebno je da dve trećine senata SAD-a potvrdi sporazum da bi on bio pravno obavezujući.

Koreja vrši pritisak na američku administraciju da otpočne proces podizanja sankcija, budući da je ova zemlja ukinula probe balističkog naoružanja, ali i uništila najvažniji poligon za tu svrhu. Osim toga, Koreja je SAD-u isporučila i posmrtne ostatke američkih vojnika koji su poginuli u korejskom ratu od 1950 do 1953. godine.

Tokom istorijskih pregovora u Singapuru, korejski predsednik Kim Jong-un i predsednik SAD-a Donald Tramp, postigli su dogovor o nuklearnom razoružanju Koreje, a SAD je zauzvrat obećao da će obustaviti vojne vežbe na poluostrvu, podignuti sankcije kao i da će uspostaviti režim mira koji će Pjongjangu dati garancije za bezbednost.

Pjongjang je u više navrata izrazio brigu da bi bez nuklearnog naoružanja Koreja mogla da postane žrtva “promene režima” ili nekakvog oblika vojne intervencije, pogotovo ako se ne upostavi mirovni sporazum.

Leave a Reply

Your email address will not be published.