Šta mediji prećutkuju o Nikaragvi

“Mirovni” protestni pokret je spalio stanove pripadnika pokreta Sandinista, ubio je niz istorijskih boraca FSLN-a (Sandinistički front za oslobođenje Nikaragve) koji su se borili protiv diktature Anastasija Somoze, napao je gradsku skupštinu i opljačkao niz centara za obuku.

Nakon što nisu postigli željenje rezultate u okviru nacionalnih pregovora budući da ni katolička Crkva niti politička opozicija nisu zainteresovani za dogovor–nešto šta je postalo očigledno kada su odbili da zaustave nasilje–izvršna vlast Nikaragve je odlučio da postavi bezbednosni aparat za borbu protiv naoružanih fašista, ili kako ih liberalni mediji u služni imperijalizma nazivaju: miroljubivi demonstranti i studenti.

Grad Masaja je proživeo strahote poslednjih meseci koji su izazvali “miroljubivi demonstranti”. Radi se o gradu u Nikaragvi koji je pored Managve pretrpeo najviše ubistava, prebijanja, kidnapovanja i silovanja. Blokada je dovela njihove stanovnike do gladovanja jer se ne usuđuju da prođu kroz barikade zbog rizika od ubistva. Radnje su zatvorene u strahu od pljački, a logističke kompanije su prestale da dopremaju robu.

Da li ste znali da….

  • Pre samo 8 meseci FSLN je dobio većinu na opštinskim izborima uz garantije Međunarodne zajednice.
  • Pre dve godine, predsednik Nikaragve Daniel Ortega je pobedio na predsedničkim izborima koje je takođe priznala Međunarodna zajednica.
  • Mirni demonstranti su ubili bebu od svega godinu dana.
  • Uhapšeni teroristi prolaze kroz sudski proces uz garancije.
  • Katolička Crkva je zahtevala od sandinista da izjave da su protiv nasilja bez obzira sa koje strane dolazi. Radi se o tome da su predstavnici Crkve pokušali da izjednače nasilje sa obe strane. Međutim kada su sandinisti zahtevali da se zaustavi nasilje, Crkva je odbila jer se radi “o miroljubivom pokretu”.
  • Ovaj protest je otpočeo na inicijativu administracije Donalda Trampa sa ciljem da se sprovede držani udar kao pritisak da uslovljava Nikaragvu da podrži rezoluciju protiv Venecuele.
  • Oslobođenje gradova od terorističkih bandi se proslavilo po celooj zemlji.
  • Sandinisti su se mobilisali od početka protesta radi sprečavanja državnog udara.
  • Imperijalistički mediji nenaoružane žene nazivaju “Orteginim paravojnim snagama”, a nenaoružane civile “Orteginim paravojnim snagama koje su napale crkvu u Hinotepu”.
Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://insurgente.org/nicaragua-algunas-cosas-que-no-cuenta-el-telediario/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.