Sirijski predstavnik u UN: “U ovoj prostoriji je veliki pobesneli slon”! (VIDEO)

Izjava predstavnika Sirijske arapske republike dr. Bašara al Džafarija tokom zasedanja Saveta bezbednosti o situaciji u Siriji od 28. avgusta, 2018. godine.

Više smo puta upozorili na prisustvo ogromnog pobesnelog slona u ovoj prostoriji, koji svojom nemarnošću preti temelju našeg zajedničkog rada i prekriva svojim ogromnim stopalima kršenja povelje UN-a i principa međunarodnog prava, od strane nekih stalnih članica.

Takođe se čini da upornost u greškama prema mojoj zemlji još uvek prevlađuje u politici i praksi zemalja Zapada, umesto da priznaju krivicu i preuzmu političku i pravnu odgovornost zbog vođenja terorističkog rata protiv sirijske države i naroda.

Umesto da isprave svoju katastrofalnu politiku prema našem regionu uopšte, a posebno prema Siriji, istrajni su u svojoj agresiji kroz crne zastave, Bele šlemove i crvene linije. Oni pripremaju nove krvave predstave sa hemijskim oružjem na severozapadu Sirije, kako bi omeli politički proces i opravdali agresiju zemalja Zapada u ovom Savetu protiv moje zemlje.

Pripremaju okupaciju delova Sirije i pokušavaju da ožive duh i odlučnost ostataka terorista koji opstaje u tim krajevima.

Moja vlada osuđuje saopštenja objavljena pre par dana, od strane SAD, Francuske i Velike Britanije, i odbacuje njihovu formu i sadržaj. Sirija je više puta ponovila da smatra korišćenje hemijskog oružja nemoralnim i osuđuje ga pod svim okolnostima. Sirija ponavlja danas da ne poseduje hemijsko oružje i da je ispunila sve obaveze prema Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, koja je zauzvrat obavestila sva međunarodna tela, uključujući i Savet bezbednosti, da je Sirija ispunila svoje obaveze.

Ne moram ponavljati na svakoj sednici da je sirijsko hemijsko oružje uništeno na Mediteranu, na američkom brodu: MV Cape Ray. Dok potencijalno uništenje izraelskog nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja još nije dobilo blagoslov ovog Saveta.

Sada ću staviti u vaše ruke dokumentovane informacije o pripremama terorista iz Al-Nusra Fronta i njihovih saradnika da koriste hemijsko oružje protiv civila u Idlibu, kako bi optužili sirijsku vladu i opravdali agresiju vlada zemalja koje kontrolišu te teroriste. Slično kao u slučaju američke agresije na aerodrom Šejrat, 7. aprila, 2107. godine i trojne agresije od strane SAD, Velike Britanije i Francuske, 14. aprila, 2018.

U kontekstu priprema za ovo kriminalno delo, zahtevamo od zemalja koje imaju uticaj nad ovim terorističkim grupama da zaustave njihove plaćeniku u obavljanju tog dela. Osam kontejnera gasa hlorina otpremljeno je u selo Haluz, u provinciji Idlib, tokom priprema za ovu predstavu, od strane terorista Islamske partije Turkestana i Al-Nusra Fronta, koje autori izveštaja Sekretarijata UN nazivaju „oružanom opozicijom“.

Ovi će teroristi koristiti otrovne hemikalije protiv civila, uključujući i desetina dece koja su kidnapovana nedavno iz sela u provincijama Alepo i Idlib, optužiće sirijsku vladu i pozvaće na agresiju protiv Sirije.

Svaka agresija protiv moje zemlje biće agresija protiv države osnivača UN i agresija na regionalnu i međunarodnu bezbednost i mir. Ona će takođe biti podrška terorizmu i prepreka našim naporima da ga, zajedno sa našim saveznicima, savladamo. A agresori treba da znaju: sve se vraća, sve se plaća.

 

Prevod: Princip.info

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.