SAD jedina članica UN-a koja je podržala izraelsku okupaciju sirijske Golanske visoravni!

Foto: UN

Sjedinjene Države su u petak odbacile rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) koja poziva na okončanje izraelske okupacije Golanske visoravni.

Rezolucija pod nazivom “Okupirana sirijska Golanska visoravan”, koja osuđuje Izrael zbog “represivnih mera” protiv sirijskih građana na Golanskoj visoravni, usvojena je sa 151 glasom Za, 2 glasa Protiv, a 14 članica bilo je uzdržano.1

“Sjedinjene Američke Države više ne žele da se uzdrže kada Ujedinjene nacije pokrenu svoje beskorisno godišnje glasanje o Golanskoj visoravni. Ako je ova rezolucija ikada imala smisla, to svakako nema danas.”, saopštila je američka ambasadorka u UN, Niki Hejli.

“Razorni uticaj iranskog režima u Siriji predstavlja glavne pretnje međunarodnoj bezbednosti, Islamska država i druge terorističke grupe su i dalje u Siriji, a ova rezolucija ne čini ništa da bi se bilo koja strana približila mirovnom sporazumu.”, dodala je Hejli.

Ova odluka SAD bila je očekivana, nakon što je američki ambasador u Izraelu David Fridman rekao u septembru da očekuje da Izrael zadrži Golansku visoravan.

Golanska visoravan je sirijska teritorija koju je Izrael okupirao 1967. godine, a kasnije, 1981. godine, i zvanično aneksirao. Iste godine, međutim, Savet bezbednosti UN-a, Rezolucijom 497, odbio je da podrži izraelsku okupaciju ove teritorije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zahvalio se Sjedinjenim Državama na glasanju protiv Rezolucije UN-a. “Izrael će ostati zauvek na Golanskoj visoravni, a Golanska visoravan će zauvek ostati u našim rukama”, rekao je Netanjahu.2

Sirijski ambasador u UN, Bašar al Džafari rekao je da je podrška 150 zemalja jasna poruka da je okupacija neprihvatljiva i da krši povelju UN. “Svi pokušaji da se Judaizira teritorija okupirane sirijske Golanske visoravni završiće se neuspehom”, rekao je ambasador.

“Sjedinjene Države, svojim glasanjem, pokušavaju da imuniziraju Izrael od svake odgovornosti za zločine počinjene tokom decenija i učešće u pljačkanju sirijskih resursa preko svojih naftnih kompanija”, rekao je Džafari.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.telesurenglish.net/news/US-Votes-For-Israels-Continued-Occupation-of-Golan-Heights-20181117-0006.html?fbclid=IwAR2TNc6dMyw3h3MfkZGv8tFMO0veQujHaPhFbaKrDfvqu9pjpUNWWMXWv0M  

  2.  https://www.rt.com/news/444331-golan-heights-israel-forever/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.