MOČ: Izjava povodom događaja u Boliviji

Mreža intelektualaca, umetnika i društvenih pokreta za odbranu čovečanstva – ogranak za Srbiju, upozorava na ozbiljnost zloslutnjih događaja u Republici Boliviji, izazvanih nakon trijumfa vladajuće stranke i predsednika Eva Moralesa. Šutnja međunarodnih faktora i zavezan jezik medija pred okolnošću da je danas narod Bolivije pretvoren u taoca nedemokratskih i pučističkih snaga podržanih iz inostranstva, predstavlja saučesništvo u ovom brutalnom nasilju nad zemljom i narodom koji se demokratskim sredstvima odupirao imperijalizmu i kolonijalizmu.

Podrška građana Bolivije predsedniku Moralesu proističe iz rezultata koji nisu mogli biti ignorisani ni u izveštaju Centra za ekonomska i politička istraživanja (CEPR) u Vašingtonu, u kome se između ostalog ističe: „Bolivija je napredovala mnogo brže u poslednjih osam godina nego u bilo kom periodu u poslednje tri i po decenije“. Egzaktni ekonomski podaci ukazuju da je u vreme vlasti Moralesa u Boliviji drastično smanjena nejednakost, da je siromaštvo smanjeno za 25%, a ekstremno siromaštvo je opalo za 43%. Društvena potrošnja je povećana za više od 45%, a realna minimalna plata porasla je za 87,7%. Raspoložive rezerve strateški važnog resursa u vidu, čak polovine svetskih nalazišta litijuma u ovoj zemlji, krupan je motiv velike imperije da obezbedi poslušnu vlast gazeći izraženu volju naroda, kako bi posredstvom iznajmljenih podanika neometano raspolagala tuđim bogatstvom.

Dosadašnji, antidemokratski, rasistički i nasilnički karakter učesnika protesta sa eksponiranom zavereničkom klikom, rešenom da u izdaji izražene volje birača i interesa naroda traži svoju pobedu, nakon izvedenog puča, preti još brutalnijom eskalacijom nasilja, progona i pljačke.

Veštački izazvana kriza rezultirala je neuspehom u pokušaju formiranja prelazne vlade zbog nedostatka kvoruma i neophodne podrške legalnih predstavnika naroda, pa se pribeglo samoproglašenju predsednika senata i privremenog predsednika države iz redova ekstremne desnice. U funkciji sprovođenja pučističke diktature, stavljene su bolivijske oružane snage predvođene generalom Viliamsom Kalimanom kao i pojedina pobunjenička policijska tela kojima koordinira bivši predsednik Jorge Kuiroga i sam promoter državnog udara Karlos Gisbert, koji se potvrdio kao teroristički propagator.

Neodrživa je tišina svetskih medija pred nasiljem, pretnjama i gušenjem svakog oblika slobodnog i nezavisnog izveštavanja o stanju u ovoj zemlji nakon izvedenog puča. Neodrživa je tišina pred stravičnim nasiljem nad novinarima i članovima njihovih porodica koji s pravom strahuju za svoje živote.

Stoga, pozivamo međunarodnu zajednicu, svetsku javnost, regionalne vlade latinoameričkog kontinenta i njihove institucionalne i pravne mehanizme da demistifikuju karakter pučističkog varvarstva nad građanima koji su se izražavajući svoje biračko pravo našli na nišanu proameričkih imperijalističkih činilaca, što može imati nepredvidljive i dalekosežne posledice po mir i bezbednost u Boliviji i čitavom kontinentu.

U Beogradu 14. Novembra 2019.
PREDSEDNIK UO
Ratko Krsmanović

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.