Započela druga faza testiranja vakcine protiv koronavirusa

John Lawrence

Završen je prvi krug testiranja vakcine protiv koronavirusa na rezus majmunima u Nacionalnom institutu za zdravlje u Montani, SAD. Vakcinisani majmuni koji su izloženi virusu posle 28 dana ostali su zdravi, dok su se nevakcinisani razboleli.
 
Na čelu istraživačkog tima nalazi se Sara Gilbert, naučnica sa Univerziteta u Oksfordu. U intervjuu za BBC, ona je izjavila da će, ukoliko testiranje na ljudima bude uspešno, vakcina biti dostupna do septembra ove godine. “U roku od 4 meseca izvršili smo istraživanja koja bi inače trajala do 5 godina”, rekla je povodom vanrednih uslova u kojima se vrše istraživanja za trenutno najtraženiju vakcinu na svetu. Drugi krug testiranja, odnosno testiranje na ljudima, započelo je 23. aprila.
 
Gilbert je takođe na čelu tima koji pokušava da proizvede univerzalnu vakcinu protiv gripa, budući da ona konstantno mora da se modifikuje, usled toga što grip brzo mutira. Naučnica je izjavila da je dobra vest to što, iako koronavirus mutira, to se ne dešava u onoj meri u kojoj grip mutira, tako da će jednom proizvedena vakcina pokriti svaku mutaciju. 
Liked it? Take a second to support Jelena Šipetić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.