Grupa Jorum proklamovala političku pobedu

Turski revolucionarni muzički sastav Grupa Jorum (tur. Grup Yorum), u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži Tviter, navodi da je postignuta politička pobeda štrajkom glađu zbog čega se taj vid protesta privremeno suspenduje.

Podsetimo, Grupa Jorum skoro godinu dana protestuje vidom štrajka glađu koji se naziva smrtni post zahtevajući da se ukine zabrana njihovih koncerata, da se njeni članovi puste iz zatvora i da se skinu sa liste terorista. Tokom procesa preminula je članica hora Helin Bolek (Helin Bölek), a drugi štrajkač, basista benda Ibrahim Gokček (İbrahim Gökçek) je došao do smrtne opasnosti ušavši u 323. dan štrajka.

Nakon saopštenja o suspendovanju štrajka glađu, Gokček je prevežen u bolnicu gde prima tretman.

Saopštenje Grupe Jorum prenosimo u celosti:

“Izvojevali smo političku pobedu. Ceo svet je čuo naš glas.

Privremeno zaustavljamo otpor smrtnim postom.

5. maj 2020. godine.

Jutros je naš član Ibrahim Gokček suspendovao otpor smrtnim postom. Ibrahim je tu odluku doneo zajedno sa ostalim članovima Grupe Jorum. Razlozi za obustavljanje našeg 323-dnevnog marša ka pobedi su sledeći:

  • Kao prvo, obezbedili smo pobedu odlukom da se do smrti odupre fašističkim napadima sa ciljem da unište našu grupu.
  • Naših 325 dana otpora ne samo da su oživele nadu u srcima naroda Turske koju su [fašisti] hteli da unište, već su takođe izazvale i značajan odjek u svetu. Umetnici, pisci, zakonodavci, udruženja Alevih, Partija levice i naš narod – svi su pokazali solidarnost sa Grupom Jorum i osujetili napade sa ciljem da se zastraši.
  • Kao posledica pregovora sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom pravde, predsednik Turske organizacije za ljudska prava Šebnem Korur Findžandži (tur. Şebnem Korur Fıncancı), intelektualci i poslanici CHP-a, HDP-a i TIP-a garantuju za Grupu Jorum i izjavljuju da će nastaviti borbu dokle god se ne izda dozvola za održavanje koncerata i dok se ne oslobode svi članovi grupe iz zatvora.

Jutros, putem naših advokata, zatražili smo od gradske uprave dozvolu za koncert na tri javna trga u Istanbula. Uz to, zatražena je i dozvola za održavanje koncerta na otvorenom za 3. juli u opštini Izmir.

U skladu sa ovim razvojem situacije, odlučili smo da obustavimo otpor smrtnim postom.

Obećali smo koncert Ibrahimu i Helin. To obećanje ćemo i održati.

Izvući ćemo naše zarobljene članove iz kandži fašizma.

Živeo otpor, živela pobeda!

Grupa Jorum je narod i ne može se ućutkati!

Grupa Jorum

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.