Hiperlinkovima protiv lažnih vesti ili Kako se raširila izmišljotina o potlačenom ujgurskom stanovništvu

World Uyghur Congress Twitter account @UyghurCongress

Jutros je osvanula vest na portalu za koji nije iznenađujuće što nekritički prenosi propagandu zapadnih medija o ujgurskom stanovništu u Kini. Ovom pitanju smo već pristupili ovde, ali propaganda zaslužuje da je dodatno raščlanimo, kako ne bismo ostali nedorečeni.

Zahvaljujući modernom dobu i revolucionarnom izumu hiperlinkova, ne moramo da pišemo poseban tekst kako bismo dokazali da je represija nad muslimanskim stanovništvom u Šinđangu izmišljotina, već našeg čitaoca možemo uputiti direktno na izvor referenci koje se bave ovim problemom; ostaje nam samo da zahvalimo vrednim drugovima koji su ovu kompilaciju sastavili i koji je redovno apdejtuju.

Međutim, dva linka sa ovog spiska su nas posebno zasvrbela, pa ne možemo da odolimo da se ne počešemo.

Naime, na početku teksta linkovali smo vest koja prenosi kako Svetski kongres Ujgura traži od EU da izvrši pritisak na Srbiju, zato što je Srbija podržala deklaraciju “kojom se kršenje ljudskih i manjinskih prava Ujgura u kineskoj pokrajini Šinđang definiše kao borba protiv terorizma i ekstremizma”.

(Srbija je u ovom sukobu između kineske vlasti i navodno potlačenog ujgurskog stanovništva stala na stranu kineske vlasti. Još neke od zemalja koje su podržale Kinu su: Rusija, Iran, Severna Koreja, Venecuela, Kuba, Bolivija, Sirija, Jemen, Pakistan, Palestina, Belorusija, DR Kongo, zatim Saudijska Arabija, UAE, Egipat, Sudan i još tridesetak azijskih i afričkih država.)

Koja deklaracija je u pitanju? Priznajemo, ni mi nismo uspeli da je nađemo, uprkos svom našem trudu. Dotični portal (da se ne pretvaramo, N1) koji je preneo tu vest nije naveo autora niti je linkovao izvor. Ono što je zanimljivo jeste da je vest na portalu najpre napisana na engleskom, tri dana kasnije izašla je na srpskom na drugom portalu (Radio Slobodna Evropa) koji se pretvara da je predstavnik nezavisnog novinarstva, jer eto, takođe nisu naveli autora i izvor, pa je onda i ovaj prvi portal preneo vest na srpskom, ali ovaj put su kao izvor stavili ovaj drugi portal. Tako je prvi portal izvor vesti za drugi, a drugi za prvi. Vest se raširila, a mi ostasmo bez izvora.

Ipak, uspeli smo da nađemo nešto na šta se deklaracija možda odnosi. U pitanju je zasedanje u UN na kojem su se zemlje izjasnile koju stranu podržavaju. Sukob u UN nastao je između Belorusije i Ujedinjenog Kraljevstva, gde je Belorusija branila Kinu (i podržale su je 54 članice UN, uključujući Srbiju) a Britanija je bila na strani potlačenih Ujgura (ova strana dobila je podršku 23 države, uglavnom države NATO i EU). Međutim, ovo zasedanje odigralo se u oktobru prošle godine, a deklaracija o kojoj je reč nastala je početkom jula ove godine. Ukoliko neko od naših vernih čitalaca zna o kakvoj deklaraciji je reč, neka ostavi link u komentaru, da blagovremeno dodamo u ovaj tekst.

A sada se vraćamo na ona dva linka koji nas i dalje svrbe. Odnose se upravo na taj Svetski kongres Ujgura koji traži od Srbije da povuče svoju podršku Kini i stane na stranu ujgurskog stanovništva. Naime, na ova dva linka možemo pročitati kako je nastao Svetski kongres Ujgura i ko su njegovi glavni finansijeri. Prvi navodi da je krajnji cilj izmišljotina o represiji nad muslimanima u Šinđangu osnivanje separatističkog ujgurskog pokreta koji će se zalagati za nezavisnost Šinđanga. Navodi, takođe, da Svetski kongres Ujgura većinu finansija dobija od NED-a (National Endowment for Democracy) i zapadnih političara. Ovu optužbu smo već ranije čuli od portparolke Ministarstva spoljnjih poslova Kine, i nećemo ulaziti u to da li je tačna. Ostavićemo samo sliku predsednika Svetskog kongresa Ujgura Dolkuna Ise i Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika predsednika SAD za Srbiju i Kosovo, odnosnog glavnog “medijatora” u dijalogu Beograda i Prištine. Izgleda da Grenel voli da se meša gde god postoji priča o otcepljenju dela teritorije neke države.

World Uyghur Congress Twitter account @UyghurCongress

Pošto slika ne može da bude nikakav dokaz, dodaćemo koju reč o Dolkunu Isi. Predsednik Svetskog kongresa Ujgura je dobitnik NED-ove Nagrade za demokratiju za 2019. godinu, a 2016. primio je nagradu i od memorijalne fondacije Žrtve komunizma, kako navodi drugi link koji nas je zasvrbeo. Ovu fondaciju osnovala je vlada SAD 1993. godine, a u govoru povodom dodele nagrade Dolkun Isa je rekao da se Ujguri bore protiv komunizma, pa je čak citirao Ronalda Regana koji je rekao da će ova opasna ideologija završiti na smetlištu istorije. Naravno, u pitanju su novčane nagrade.

Svakako, Ričard Grenel nije jedini izaslanik imperijalizma sa kojim Dolkun Isa sarađuje, pa u navedenom linku možete pročitati i o drugim načinima kolaboracije sa zapadnim političarima.

Ovaj tekst ima za cilj da navede čitaoca da svesnije rukuje aparatom koji nam je donelo moderno doba, jer nikada nije bilo lakše doći do informacija, ali isto tako nikada nije bilo teže rastaviti istinite informacije od lažnih. Kao što vidite, nemamo potrebu da navodimo sve informacije koje priču okreću “na našu stranu”, jer iskreno, nemamo ni vremena, ali zato ostavljamo izvore za one koji žele time da se bave. Nas, za sada, više ne svrbi.

 

Liked it? Take a second to support Jelena Šipetić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.