Šta se sve dobro dogodilo u 2020. godini – retrospektiva

Retrospektiva najpozitivnijih vesti koje smo preneli na fejzbuk stranici portala Princip.info u 2020. godini

Najveći uspeh Narodne Republike Kine u protekloj godini bilo je uspešno suzbijanje epidemije koronavirusa. Dok je Zapad nastavio sa pričom o „kineskom virusu“, a predsednik SAD Donald Tramp stopirao finansiranje Svetske zdravstvene organizacije zbog tzv. „sinocentričnosti“, Kina je povećala svoj finansijski doprinos ovoj organizaciji. Predsednik Ši Đinping otvorio je zasedanje 73. Skupštine SZO govorom o finansijskoj pomoći, ali i o vakcini protiv novog koronavirusa, za koju je obećao da će postati svetsko javno dobro. Suprotno tome, SAD, Kanada, EU, Švajcarska i Japan usprotivili su se predlogu Svetske trgovinske organizacije da vakcina bude izuzeta od prava intelektualne svojine.

Predsednik Ši Đinping istakao je, takođe, potrebu pružanja veće podrške Africi, a zvaničnici SZO najavili su da će poslati naučni tim u Kinu kako bi utvrdili poreklo koronavirusa. Dodaćemo još i da je kineska biotehnološka kompanija BGI Group donirala dve laboratorije za testiranje koronavirusa Srbiji. Protekle godine na Novom Beogradu otvoren je Kineski kulturni centar, prvi na Balkanu, na mestu gde je nekada bila zgrada Kineske ambasade u Srbiji, uništene tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Što se tiče unutrašnje politike Kine, predsednik Ši Đinping rekao je da je jedan od najvažnijih ciljeva države za narednu godinu jačanje anti-monopolskog delovanja na onlajn platformama i sprečavanje nekontrolisanog širenja kapitala. KKP je najavila plan za uzimanje više učešća u privatnom sektoru u Kini, a proglasila je i uspešnom borbu protiv siromaštva. Nakon Zakona o unutrašnjoj bezbednosti Hong Konga, kontrarevolucionarne aktivnosti Džošue Vonga, vođe hongkoških protesta, ubrzo su prestale, a kasnije je i uhapšen i osuđen na zatvorsku kaznu. Kina je i uspešno završila putovanje sonde na Mesec, odakle je donela uzorke za proučavanje; uspešno je lansirala prvi 6G satelit u orbitu; uspešno je pokrenula prvi nuklearni reaktor u potpunosti proizveden u zemlji.

Što se spoljnje politike tiče, Kina je sa još 14 država uspostavila najveći svetski trgovinski blok, koji će obuhvatiti skoro trećinu svih svetskih ekonomskih aktivnosti; dodatno, suspendovala je dug za 77 zemalja u razvoju i regione kako bi olakša ekonomski položaj siromašnih zemalja nakon koronavirusa.

Jedna od bitnijih vesti ove godine bila je i najava saradnje između Islamske Republike Iran i Kine. Dogovorena je velika trgovinska saradnja između ove dve zemlje. Iran je protekle godine nastupio solidarno sa zemljama u regionu, poput Sirije i eksplozijom pogođenog Libana, ali i sa nesusedskom Venecuelom. Ova saradnja bila je jedna od najplodnijih ove godine. Naftni tankeri i hrana iz Irana stizali su u Venecuelu redovno uprkos sankcijama koje obe nacije podnose.

Venecuela nije trpela samo sankcije protekle godine, već i pokušaj državnog udara, od koga se uspešno odbranila. Bolivarska Republika proslavila je rekordan broj podeljenih stanova u 2020. godini. Od 2011. go kraja 2020. godine u Venecueli je podeljeno 3 miliona i 300 hiljada stanova. Predsednik republike Nikolas Maduro proterao je ambasadora Evropske Unije iz zemlje, nakon što su najavljene nove sankcije. Vlada Venecuele podelila je za katolički Božić preko 10 miliona igračaka deci širom zemlje. Madurova partija je pobedila na skupštinskim izborima, čime se dodatno učvrstio anti-imperijalistički položaj Venecuele u Južnoj Americi.

Izborima u Venecueli prisustvovao je i Evo Morales, bivši predsednik Bolivije. Morales se ove godine vratio u zemlju, nakon što je kandidat njegove partije Luis Arse odneo pobedu na izborima protiv Žanin Anjez. Time je okončana jednogodišnja pučistička vladavina desnice koju podržava Vašington. Kao posledica povratka socijalista na vlast, ponovo su uspostavljeni diplomatski odnosi sa vladama Kube, Venecuele, Nikaragve, Meksika i Irana, gde će se ponovo otvoriti ambasada Bolivije. Ministar spoljnjih poslova Bolivije nagovestio je da se nada saradnji sa Rusijom.

Što se tiče Kube, predsednik Migel Dias Kanel najavio je ukidanje dualnog monetarnog sistema, odnosno konvertabilnog pesosa koji ima vrednost izjednačenu sa američkim dolarom. Kuba će nadalje koristiti isključivo kubanski peso, čime je zemlja odlučila da stane na put dolarizaciji koju zagovaraju zapadni ekonomski stručnjaci za zemlje u razvoju. Kubanski doktori predloženi su za Nobelovu nagradu za mir, nakon što su otputovali u Italiju usled manjka medicinskog osoblja kada je buknula epidemija.

DNR Koreja održala je vojnu paradu povodom 75 godina od osnivanja Radničke partije Koreje. Na paradi u Pjongjangu prikazane su do sada neviđene interkontinentalne balističke rakete.

U Siriji je, nakon deset godina rata, nastavljena međunarodna biciklistička trka, na kojoj su učestvovali i biciklisti iz Libana, Tunisa, Rusije i Palestine.

Kongo i Kamerun održali su četvrti po redu sastanak na kome se govorilo o demarkaciji granice između dve zemlje. Osnovana je zajednička komisija koja ima za cilj da de facto izbriše granicu dugu 400 kilometara koju su 1908. godine dogovorom uspostavile Francuska i Nemačka.

Vijetnam se takođe pokazao kao jedna od uspešnijih zemalja u odbrani od koronavirusa, gde je do sada zabelježeno manje od 1500 slučajeva zaraze. Komunističke vlasti uvele su „bankomate“ za pirinač, kako bi pomogle siromašnima u vreme epidemije. Slogan akcije bio je: “Uzmi ako ti je potrebno, ostavi za druge ako nije“. Vijetnam je slao materijalnu pomoć u SAD kako bi pomogli zdravstvenim timovima u borbi protiv koronavirusa.

Vladajuća Komunistička partija Nepala odnela je ubedljivu pobedu na dopunskim izborima za Narodnu skupštinu. Osvojili su 16 od 18 mandata u svih sedam provincija zemlje. Partija sada kontroliše 50 od 59 mesta u Narodnoj skupštini, i 174 od 275 poslaničkih mesta u Predstavničkom domu.

Meštani sela Rakita u Srbiji odbranili su svoje reke od investitora i mini-hidroelektrana.

U Turskoj, grupa Jorum proklamovala je političku pobedu, postignutu štrajkom glađu. Sećamo se drugova stradalih u borbi.

Sijera Leone je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države – ujedno i jedina zemlja koja je to učinila u 2020. godini.

 

Redakcija želi srećnu i uspešnu Novu godinu našim vernim čitaocima.

Liked it? Take a second to support Jelena Šipetić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.