Čega se pametan stidi… : Pompeo nabraja najveća ostvarenja Trampove administracije!

Nakon što je prethodne sedmice saopštio da SAD uvrštavaju Kubu na listu sponzora terorizma, a jemenske Hutije na listu terorističkih organizacija, američki državni sekretar Majk Pompeo nastavio je sa nabrajanjem onoga što smatra najvećim ostvarenjima administracije Donalda Trampa.1 Lista i dalje nije kompletna, pa očekujemo da će je narednih dana upotpuniti. Evo nekih zanimljivih događaja koje je izdvojio:

Foto: Secretary Pompeo/Twitter

Obama nas je jednostrano razoružao prema Sporazumu o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF). Rekli smo „dosta“ i napustili taj jednostrani sporazum koji je Ameriku učinio nebranjivom. Predsednik Obama je rizikovao američke živote ograničavajući našu vojsku, dok je Rusija varala i izgrađivala svoje sisteme.

U Evropi smo preko Američke finansijske korporacije (DFC) uložili milijardu dolara za Inicijativu Tri mora. Jačanje energetske, digitalne i transportne infrastrukture, jačanje ekonomske sigurnosti u regionu koji je na meti Rusije i Kine.

Potpisali smo sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa Poljskom. To je veliki korak napred za našu transatlantsku bezbednost i jačanje NATO-a.

Između 2017. i 2020. godine, primili smo Crnu Goru i Severnu Makedoniju u NATO. Posetio sam oba mesta, sjajni partneri.

Od 2016. godine, Kanada i evropski saveznici dodali su 130 milijardi dolara u odbrambene budžete, a ovaj broj će se povećati na 400 milijardi do 2024. To je bez presedana. “Ovo jača NATO“, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Međunarodni krivični sud (ICC) nema nadležnost da krivično goni američke vojnike. SAD nisu potpisnice Rimskog sporazuma i nisu pod jurisdikcijom ICC-a. Uveli smo sankcije ICC-u.

Vodili smo globalnu kampanju da Komunističku partiju Kine (KPK) držimo odgovornom za zločine u vezi sa ljudskim pravima. Kineska komunistička partija nije isto što i kineski narod. Podržavamo težnje kineskog naroda da se oslobodi od autoritarne vladavine KPK.

KPK je zabranila putovanja unutar Kine (uvela karantin) i nanela narodu patnje. Amerika je napravila vakcine za svet. Svako ljudsko biće može da uoči ovaj kontrast.

Hong Kong je bio napredan kao slobodno društvo. KPK je prekršila obećanje narodu Hong Konga. Nametnuli smo sankcije onima koji uskraćuju slobodu tim plemenitim ljudima. Trampova administracija je ukinula honkoški specijalni trgovinski status.

Ukinuli smo finansiranje Populacionog fonda UN-a (UNFPA) kada su nastavili da sarađuju sa kineskim sistemom prinudnog planiranja porodice. UNFPA i dalje sarađuje sa koljačima iz KPK koji prisilno sterilišu ujgurske žene. Odvratno.

Kada su Venecuelanci pobegli od Madurovih kriminalnih bandi, mi smo ih dočekali, pružajući više od milijardu dolara humanitarne pomoći, uključujući hranu, lekove i drugu pomoć za ovu regionalnu krizu. Jer to Amerika radi.

SAD su pružile spasonosnu pomoć prisilno raseljenim Sirijcima zbog Asadovih zločina. Obezbedili smo 1,7 milijardi dolara pomoći za Sirijce samo tokom 2019. godine.

Kaznili smo Asada zbog upotrebe hemijskog oružja nad civilima i uveli sankcije sirijskom režimu Cezarovim zakonom. Predsednik Tramp je sproveo napad na ciljeve u Siriji nakon što je Asad ubijao svoj narod. Imamo našu crvenu liniju.

Trampova administracija stala je uz libanski narod dok je odbio nametanje iranske terorističke marionete Hezbolaha.

Prvi put sam se upoznao sa iračkim premijerom Kadimijem kad sam se pridružio administraciji. Sarađivali smo s njim kako bismo povratili i zaštitili suverenitet Iraka. Dobar napredak, posebno uništavanje ID-a, ali Iran je i dalje pretnja. Moram da nastavimo.

Nikad nismo skinuli oči sa Jemena i otkrivali smo podršku Irana teroristima.

Hvala Bahreinu, Velikoj Britaniji, Albaniji, Litvaniji, Australiji, UAE i Saudijskoj Arabiji što su pomogli da se zaštiti Persijski zaliv od iranskih pirata.

Normalizacija odnosa između Izraela i UAE, Bahreina, Sudana i Maroka, najveći su korak napred za mir u generaciji.

Vera je važna. Istorija je važna. Demokratija je važna. Hvala premijere Netanjahu na svemu što činite da obezbedite verske slobode u svojoj zemlji i regionu. Vi ste dobar i sjajan prijatelj.

Obustavili smo finansiranje Agencije UN za humanitarnu pomoć i rad (UNRVA) koja je prožeta prevarama i pruža podršku terorizmu. UNRVA nije agencija za izbeglice; procenjuje se da je 200 000 Arapa raseljenih 1948. godine još uvek živo, a većina ostalih nisu izbeglice ni po jednom racionalnom kriterijumu. Naši poreznici zaslužuju istinu: većina Palestinaca pod jurisdikcijom UNRVA nisu izbeglice, a UNRVA predstavlja prepreku miru.

Anticionizam je antisemitizam.

Kampanja bojkota, lišavanja investicija i sankcija (BDS) manifestacija je antisemitizma.

Nažalost, antisemita na internetu ne manjka. Većina su anonimne kukavice. Iranski vrhovni licemer Hamenei je razotkriven. Ne bih mogao da budem ponosniji što je Stejt department sazvao prvu američku konferenciju za borbu protiv ovih mrzitelja na internetu u oktobru 2019.

U decembru 2019. predsednik Tramp proširio je Zakon o građanskim pravima kako bi zaštitio jevrejske američke studente, koji se suočavaju sa sve većim uznemiravanjem u školama i univerzitetima.

Priznali smo izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni.

Proglasili smo da izraelska naselja u Judeji i Samariji nisu u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Isto pravno tumačenje kao i Reganova administracija.

Stejt department je 2018. godine proglasio lidera političkog krila Hamasa, Ismaila Haniju, za teroristu.

Stejt department je 2019. godine proglasio Islamsku revolucionarnu gardu terorističkom, uključujući jedinicu Kuds.

Od 2019. godine, 13 zemalja u Evropi i Latinskoj Americi pridružile su nam se u proglašenju Hezbolaha terorističkom organizacijom.

Preselili smo našu ambasadu u Jerusalim, večnu prestonicu jevrejskog naroda i Države Izrael od osnivanja zemlje.

Ubili smo teroristu ID-a Abu Bakra al-Bagdadija i teroristu al-Kaide Hamzu bin Ladena 2019. godine.

Kao i kod KPK i kineskog naroda, moramo praviti razliku između radikalnog islamističkog iranskog režima i naroda Irana. Iranski narod nije izabrao svoje mučitelje. Mi smo stali uz iranski narod. Mi smo sankcionisali njihove tlačitelje.

Zahvaljujući diplomatiji Stejt departmenta, više od 10 zemalja zabranilo je sletanje iranskoj avio-kompaniji „Mahan Air“-u, uključujući Nemačku, Francusku i Italiju.

Zahvaljujući našim sankcijama, iranski vojni budžet je ove godine opao za 24%.

Amerika je zemlja mnogih sloboda – to je ono što nas čini najboljom zemljom na svetu. Čak i nakon što napustim funkciju, nastaviću da činim sve što mogu da osiguram te slobode.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://twitter.com/SecPompeo  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.