Varoufakis daje ostavku pod pritiskom EU

Yanis_Varoufakis_Subversive_interview_2013_croppedU saopštenju objavljenom na svom blogu, grčki ministar finansija Varoufakis je najavio ostavku. Kao razlog za to, rekao je da mu je dato na znanje da nije dobrodošao na sastancima evropskih ministara finansija.

Varoufakis je prošle nedelje razbesneo predstavnike EU optuživši ih za terorizam uperen protiv Grčke koji je trebalo da zastrašivanjem privoli narod da prihvate mere štednje.

Prema Varoufakisovoj izjavi, njegova ostavka ima za cilj da olakša pregovoraračku poziciju premijera Ciprasa.

Iako je Grčki narod rekao glasno i jasno NE merama štednje, ostaje veliko pitanje kojim uslovima Trojke će Cipras reći DA. Referendumsko NE ima različito značenje za različite ljude, ali najbitnije je značenje koje mu dodaje Cipras: ne izlazak iz evro zone, ne izlazak iz EU, a prema memorandumu poslatom Evropskoj komisiji odloženi nastavak mera štednje. Da li je to isto NE kako ga razume i grčki narod?

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: „Greek finance minister says resigns to clear path to aid deal”, http://www.reuters.com/article/2015/07/06/us-eurozone-greece-varoufakis-idUSKCN0PG0CQ20150706?mod=related&channelName=ousivMolt

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.