Francuski pijun: predsednik Burkine Faso optužen za veleizdaju


Blez Kompaore, bivši francuski predsednik i francuski pijun koji je vladao Burkinom Faso skoro tri decenije, optužen je za “veleizdaju”, a njegovi pokušaji da se promeni ustav i kandiduje za treći mandat, onemogućeni, prenose državni mediji.

Kompaoreov pokušaj da ostane na vlasti izazvao je masovne demonstracije u zemlji oktobra prošle godine, što ga je primoralo da podnese ostavku i napusti zemlju.

Pored optužbi protiv izdajnika Kompaorea, prelazni parlament podneo je tužbe za ubistvo protiv vladinih zvaničnika koji su aminovali njegova nastojanja da ostane na vlasti.

Amnesti International i druge grupe kažu da su snage bezbednosti otvorile vatru na mirne demonstrante tokom ustanka, ubivši neke.

Prijave podnete protiv bivših zvaničnika, uključuju i jednu protiv bivšeg ministra spoljnih poslova, Đibril Basoleta, kandidata za predsednika na izborima zakazanim za oktobar. Sve prijave će biti poslate javnom tužiocu.

Kompaore je preuzeo vlast u puču posle ubistva bivšeg predsednika Thomas Sankara, a francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je prošle godine da je Francuska omogućila njegovu evakuaciju iz Burkine Faso.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.