Turska koristi napad u Suruču kao izgovor za ubijanje revolucionara

11751477_570003059804490_2466130777816092074_nNapad koji je u Suruču izvršen nad aktivistima omladinske organizacije SGDF na putu u sirijski grad Ajn Al-Arab, poznatiji kao Kobane, u kojem je poginulo 32 osobe, turska država je iskoristila kao povod za razračunavanje sa, kako navode, terorizmom. Iako bi naivni pomislili da se radi o akciji borbe protiv počinitelja napada, radi se zapravo o borbi protiv onih koji su bili najglasniji u njegovoj osudi–protiv revolucionara koji su proteklih dana pozivali državu na odgovornost.

U akciji učestvuje pet hiljada pripadnika policije, dve hiljade pripadnika specijalnih snaga kao i helikopteri. Intervencije se vrše isključivo u revolucionarnim kvartovima u kojima je 290 osobe uhapšeno, a jedna osoba je ubijena u svojoj kući u kvartu Bačilar u Istanbulu. Intervenisano je u 26 okruga Istanbula, 16 provincija i oko 140 stanova i udruženja. Najjače policijsko prisustvo je u kvartovima Okmejdani, Gazi, Kučuk Armutlu, Čajan i 1. maj.

Gunaj Ozarslan

Gunaj Ozarslan

Ubijena je Gunaj Ozarslan, pripadnice Revolucionarnog narodnooslobodilačke partije (DHKP-C), a organizacije bliske ovoj partiji poput Narodnog fronta, tvrde da se radi o egzekuciji. Advokatima se ne dopušta da dođu na scenu zločina. Policija izveštava da je došlo do oružanog sukoba, ali mediji izražavaju sumnju jer je sama akcija bila izuzetno kratka.

Ovo je samo drastično pogoršanje stanja koje se zaoštrava mesecima unazad. Od ugnjetavanja nisu posteđeni ni strani državljani, kao što je slučaj sa britancem Stivom Kačinskim koji je uhapšen 2. aprila 2015. godine samo zato što je bio prisutan u Kulturnom centru Idil u trenutku policijske intervencije. Nad njim još nije podignuta optužnica, nije određen datum za suđenje, a drži se u samici kao kriminalac osuđen na doživotnu robiju.

U međuvremenu, Internet servis Twitter je blokiran u Turskoj, a vlada je izdala dekret o zabrani izveštavanja o zločinu u Suruču. Ni jedna organizacija još uvek nije preuzela odgovornost za napad. Iako se sumnja na Islamsku državu, ta organizacija nije dala izjavu povodom ovog akta.

Zapitajmo se, kome ova situacije ide najviše na ruku? Kako vreme odmiče, odgovor će nam biti jasniji.

DOPUNA 24.7.2015. 23:00:

Udruženje pravnika za narod, čiji je pokojna Gunaj Ozarslan bila klijent, izdao je saopštenje povodom njenog ubistva. U saopštenju navode da je prekršena pravna procedura u više navrata. Nakon događaja, pravnim zastupnicima nije bilo dozvoljeno da uđu na mesto zločina, iako zakon nalaže da oni moraju da prisustvuju uz javnog tužioca. Policija je navodno pozvala šefa kao i tužoca, ali oni nisu došli. Postoji osnovana sumnja da je policija umešana u uništavanje dokaza, kao što je to bio slučaj i ranije.

Prema svedočanstvu vlasnika stana, on je imao nameru da pusti policiju da uđu, ali je policija počela da silom razvaljuje ulaz. Gunaj je rekla da ne želi da se preda i da ne želi da vlasnik bude povređen. Policija je zapucala čim su vrata razvaljena i Gunaj je ubijena sa 15 metaka.

Kršenje čak i buržoaskih zakona se nije na tome završilo. Policija je odbila da preda telo porodici, pa je došlo i do sukoba.

Nakon više časova, vlasti su popustile i sahrana će se održati u kvartu Gazi u Istanbulu.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.