Sirijska opozicija: Rusija se ne drži Asada po svaku cenu

Hodža i Lavrov na sastanku. Foto: AFP

Rusija nije posvećena održavanju sirijskog predsednika Bašara al-Asada na vlasti, lider glavne sirijske opozicione grupe izjavio je u juče nakon razgovora u Moskvi.

Dan posle razgovora sa ruskim ministrom inostranih poslova, Sergejem Lavrovom, predsednik sirijske Nacionalne koalicije, Halid Hodža, rekao je da se “rusko rukovodstvo ne drži Bašara Asada po svaku cenu” već da se fokusira na potrebu da se očuva teritorijalni integritet Sirije.

Hodžina izjava signalizira pomak u ruskom stavu, o čemu smo već ranije pisali sagledavši objektivne okolnosti, i poučeni istorijskom praksom skorijih imperijalističkih agresija.

Sirijska opozicija je prihvatila poziv ruskih zvaničnika da poseti Moskvu, gde su, sredinom nedelje, vođeni razgovori između dve strane o budućnosti Sirije, a predstavnici režima Bašara al-Asada nisu bili pozvani.

Tokom razgovora, glavna sirijska opoziciona grupa je insistirala da “Asad mora da ode”, i odbacila je ruski poziv na udruživanje snaga sa vladom Sirije, u borbi protiv zajedničkog neprijatelja – Islamske Države.

Moskva naivno, ili iz očaja, poziva na novi plan za širenje koalicije koju predvode SAD, u borbi protiv Islamske Države, kako bi uključila sirijsku vladu u sastav međunarodne koalicije.

Takav bi scenario obezbedio Asadu predah, makar na jednom frontu, kao i priliku da privede svoj politički mandat kraju bez vojne intervencije Zapada i sirijske opozicije, a dalja politička i ekonomska budućnost Sirije bi se već skrajala između velikih sila, kao prethodno u Iraku, ili Libiji.

Istovremeno, Moskva želi da izgradi dobar odnos sa sirijskom opozicijom, kako bi očuvala, a možda i uvećala svoje interese u Siriji nakon smene Asadovog režima.

Lavrov je već održao niz sastanaka sa ministrima spoljnih poslova SAD i Saudijske Arabije, glavnim finansijerima sirijske opozicije, gde je pokušao pridobiti simpatije za novi ruski plan, međutim u oba susreta je naišao na odbacivanje poziva za saradnju sa Asadom.

Sastanak Lavrova sa drugim delom sirijske opozicije predviđen je sledećeg petka u Kairu.

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.