Modifikovani kvasac proizvodi THC


Kvasac ima novu, sve važniju ulogu, u društvu: služi kao terapeutska fabrika lekova.

Prošlog meseca, naučnici su objavili da su genetski modifikovali kvasac da proizvodi anelgetik – hidrokodon, a pre toga su iz modifikovanog kvasca izvlačili lek protiv malarije – artemisinin.

Ohrabreni rezultatima, naučnici su modifikovali kvasac da stvara THC, tetrahidrokanabinol koji se smatra anti-kancerogenim i čija se ekstrakcija, do sada, vršila isključivo iz kanabisa.

Biohemičari sa Tehničkog univerziteta u Dortmundu, tvrde da modifikovani soj kvasca može da proizvede veoma male količine THC-a, kao i da kvasac moraju da hrane kanabigerolnom kiselinom, koja je prekursorna molekula THC-a.

Tim je objavio svoj rad u časopisu “Biotechnology Letters”.

Marihuana je prepuna molekularnih jedinjenja koja fasciniraju naučnike. Sintetički THC je već dostupan u obliku pilule i koristi se za ublažavanje mučnine kod pacijenata izloženim hemoterapiji, kao i da stimuliše apetit kod osoba sa HIV-om ili drugih infekcija. Takođe je dokazano da Kanabidiol, jedinjenje koje nije psihoaktivno, smanje učestalost napada kod epileptičara.

Fabrike kvasca mogu pomoći da povećaju proizvodnju ovih hemikalija za terapije i za istraživanje.

Ipak, u ovom trenutku, biljka marihuane je daleko efikasnija od kvasca, jer moderni sojevi marihuane sadrže daleko veći procenat THC-a, ali s obzirom na brzinu kojom istraživanje genetski modifikovanog kvasca napreduje, neće se dugo čekati na još značajnije rezultate.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.