Nemačka ubrzava deportacije izbeglica vojnim avionima

C160 vojni transporter. Foto: Alamy

Nemačka vlada planira da koristi vojne transportne avione da ubrza deportaciju na stotine hiljada ekonomskih migranata.

Iako kancelarka Angela Merkel u javnosti zastupa relativno blag odnos prema izbeglicama, u poređenju sa drugim objektivnim političkim opcijama, ipak u praksi aktivno radi na politici odvraćanja izbeglica od traženja azila u Nemačkoj.

Neke od tih mera su i pokušaji da se efikasno deluje na granicama EU, ukidanje Šengenskog režima, kao i finansijska pomoć Turskoj da zaustavi migracije izbeglica ka Evropi.

Od 800.000 zahteva za azil ove godine, već je, po ubrzanom postupku, 193,500 odbijeno, a 11.522 odbijenih azilanata deportovano. Dodajmo i da je 21,000 azilanata, navodno, dobrovoljno napustilo zemlju.

Prema novim planovima, oni čiji su zahtevi odbijeni, biće deportovani u C160 vojnim transportnim avionima, piše list Bild.

Izbeglice više neće biti obaveštavane o nalogu za deportaciju, kako bi se sprečilo da pobegnu u drugi deo zemlje.

Vlada razmatra i uspostavljanje “tranzitne zone” na granici, gde bi azilanti bili zadržani dok se ne donese odluka o njihovim zahtevima.

Novi zakon predviđaju ukidanje novčane pomoći azilantima, i uvođenje vaučera i bonova za hranu.

Nove mere stupaju na snagu nakon ankete lista “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, po kojoj je 54 odsto Nemaca “veoma zabrinuto” zbog dolaska novih izbeglica.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.