Saudjsko preduzeće Binladen proglašava bankrot

Saudijsko građevinsko preduzeće Binladen (Binladen Group) će uskoro proglasiti bankrot da bi sprečila dalje gubitke, izveštava TV stanica CNBC. Ovo preduzeće se bori sa posledicama nesreće u Masdžid al-Haramu (Svetoj džamiji) u Meki kada je pao kran i naneo ljudske žrtve.

U nesreći septembra 2015. godine poginulo je 107 osoba, a stotine su povređene. Saudijska vlada je suspendovala sve buduće ugovore sa preduzećem, a upravnom odboru je zabranila putovanje van zemlje. To je nanelo 26 milion dolara gubitaka ovoj firmi. Grupa Binladen predvodi ukupno 15 projekata u zemlji i inostranstvu koji vreme 140 milijardi rijala (oko 32 milijarde evra), dok se tekući građevinski radovi procenjuju na oko 220 milijardi rijala (51 milijarde evra).

Tržišni analitičari procenjuju profit grupe za 2017. godinu na 4,8 milijardi rijala (1,1 milijardi evra), ali očekuju i pad na 595 miliona rijala za 2018. godinu budući da preduzeće Binladen ima poteškoća sa rastućim dugom od 25 milijardi rijala (5,8 milijardi evra). U izveštaju se predlaže okončanje propasti preduzeća prodajom tekućih projekata konkurentskim firmama, povlačenjem sa tendera, proglašenje bankrotstva i otpuštanjem.

Grupa Binladen je otpustila 50,000 stranih radnika, većinom egipatskih državljana. Mnogi od njih odbijaju da odu dok im se ne isplate zakasnele zarade tvrdeći da neki od njih nisu primili platu u protekla četiri meseca.

Podsetimo, neisplaćeni radnici su u znak protesta zapalili 9 autobusa.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://www.almasdarnews.com/article/giant-saudi-binladin-group-declare-bankruptcy-escape-crisis/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.