Izrael želi sukob odmah, Hamas ima šta da sačeka!

Foto: Borci Hezbolaha, Getty images

Iako demonstracije povodom Trampove odluke o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izreala, u pojasu Gaze i okupiranoj Zapadnoj obali ne posustaju, očekivani ustanak pod vođstvom Hamasa još nije otpočeo.

Nakon nekoliko ispaljenih raketa na teritoriju Izraela od strane islamističkih grupica nad kojima Hamas nema kontrolu, Izrael je svejedno odgovorio vazdušnim udarima na ciljeve Hamasa. To je očigledan znak da Izraelcima odgovara započinjanje vojnog sukoba u ovom času.1

Sa druge strane, Hamas pokušava da ne nasedne na provokacije, kako bi dobio na vremenu za bolju pripremu. Ono što Hamas ne želi je sličan ishod kao nakon poslednjeg okršaja dve strane, kada je izolovani Hamas pretrpeo značajne gubitke, a infrastruktura Gaze uništena u izraelskim vazdušnim napadima.

Ali tada je libanski Hezbolah bio angažovan u Siriji, pomažući sirijsku vladu u borbi protiv pro-zapadne opozicije, pa je podrška Palestincima morala izostati. Sada je Hezbolah najzad u mogućnosti da povuče jedinice iz Sirije i posveti se očekivanom okršaju sa Izraelom.2

Upravo to smo i čuli u jučerašnjem govoru lidera ove organizacije Hasana Nasralaha. On tvrdi da će Hezbolah raditi sa saveznicima da se uspostavi zajednička strategija na terenu prilikom budućeg suočavanja sa Izraelom. Pod “saveznicima” Nasralah smatra Hamas, i to je možda i glavni razlog zašto Hamas još uvek ne preduzima ozbiljne akcije protiv Izraela.

Okončanje rata u Siriji stoga ne odgovara Izraelu, naročito ako imamo u vidu da bi se Hezbolah mogao dokopati sofisticiranog ruskog oružja. Iz tog razloga je Izrael sproveo preko 100 vazdušnih akcija na mete Hezbolaha u Siriji.

U takvim okolnostima, Izrael razume da je “neminovni” sukob nakon Trampovog nepromišljenog poteza bolje pokrenuti pre nego kasnije. Takođe, kao bliski vojni saveznik Rusije u sirijskom sukobu, Hezbolah bi ovaj put mogao dobiti i tajnu rusku podršku u logistici i naoružanju.

Ali ako Izrael sprovedi još koji vazdušni udar na Gazu ili upotrebi bojevu municiju protiv demonstranata na Zapadnoj obali, Hamas će teško uspeti da uspori pokretanje Intifade.

Na jučerašnjem sastanku u Istambulu, ruski predsednik Vladimir Putin i Tajip Redžep Erdogan saopštili su da se slažu po pitanju Jerusalima, kao i da je američka odluka pretvorila Bliski Istok u bure baruta.3

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.timesofisrael.com/idf-attacks-hamas-targets-in-gaza-in-response-to-rockets/  

  2.  https://www.rt.com/news/412757-nasrallah-palestine-israel-hezbollah/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS  

  3.  https://www.rferl.org/a/putin-egypt-turkey-talks-middle-east/28909097.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.