Evo Morales – Citati

Foto: AP

– Upravljamo se modelima naših starosedelačkih predaka; drugačijim konceptom sudelovanja, rada u zajednici i poštenja.

– Otpočinjemo proces dekolonizacije. Bolivija je većinski starosedelačka, a ta većina je uvek bila isključena.

– Narodi Anda veruju u koncept „dobrog života“, ne „boljeg života“ konzumerizma, koji ne uzima u obzir troškove svojih suseda i okruženja.

– Mi Indijanci smo moralna rezerva Latinske Amerike. Ponašamo se prema univerzalnom zakonu koji se sastoji od tri osnovna principa: ne kradi, ne laži i ne budi beskoristan.

– U prošlosti nije postojala privatna imovina. Sve je bilo u komunalnom vlasništvu. U indijanskoj zajednici u kojoj sam se rodio, sve je pripadalo zajednici. Taj način života je pravedniji.

– Postoje zemlje koje nam šalju smeće. Postoje zemlje koje nam šalju svoju zastarelu tehnologiju i nazivaju to saradnjom. Sa Fidelom je sve potpuno drugačije.

– Najgori neprijatelj čovečanstva je američki kapitalizam. To je ono što podstiče ustanke poput našeg, pobunu protiv sistema, protiv neoliberalnog modela.

– Kapitalizam i žeđ za profitom uništavaju planetu. Klimatske promene stavile su čitavo čovečanstvo pred jasan izbor: da nastavi putem kapitalizma i smrti ili da krene putem harmonije sa prirodom i poštovanjem života.

– Imam puno problema sa razumevanjem svih detalja finansija i administracije – ali ako kombinujete intelektualni i profesionalni kapacitet sa društvenom savešću, možete promeniti stvari: zemlje, strukture, ekonomske modele, kolonijalne države.

– Pre ili kasnije, moraćemo priznati da i Zemlja ima pravo da živi bez zagađenja. Ono što čovečanstvo mora znati je da ljudska bića ne mogu živeti bez Majke zemlje, ali planeta može živeti i bez ljudi.

– Svi resursi Afrike moraju biti proglašeni državnim i njima moraju upravljati te države. Naše iskustvo u Boliviji pokazuje da su velike promene moguće jednom kad preuzmete kontrolu nad prirodnim resursima.

– Ne žalim – u stvari, zadovoljan sam što sam proterao američkog ambasadora, DEA-u i zatvorio američku vojnu bazu u Boliviji. Bez njih je manje zavera, a više političke i društvene stabilnosti. Bez Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), bolja nam je ekonomija.

– Nemam ništa protiv da budem stalna noćna mora za Sjedinjene Države.

– Proglašavamo Izrael terorističkom državom. Izrael ne poštuje principe Povelje Ujedinjenih nacija niti Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

 

Liked it? Take a second to support Marko Jovanović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.